Ik maak in mijn behandelingen gebruik van verschillende technieken voor uw hond:

Emmett Techniek

De Emmett Techniek komt uit AustraliĆ«. Het is een zeer zachte en effectieve spierontspannings- en fasciatechniek. Met lichte druk op bepaalde spier- en peespunten, evenals nauwkeurig gedefinieerde grepen, kan spierspanning zeer snel voorzichtig worden opgeheven en fysieke ongemakken worden verlicht of permanent geĆ«limineerd. Blokkades kunnen worden opgeheven en het lichaam komt weer in balans. Het zelf genezend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. De hond krijgt een nieuw, beter lichaamsgevoel, is expressiever in beweging en heeft meer souplesse, balans en algemeen welzijn.

Myofascial release voor honden

Wat betekent nu myofacial? myo is het latijnse woord voor spieren en fascia voor het zakje/vlies waar de spier zich in bevindt. Pijn dus in zowel de spier als het omhulsel van de spier. Fascia (of myofascia) is een sterk bindweefsel dat zich van top tot teen om het hele lichaam van de hond wikkelt. Maar ook om de organen heen, dus door het hele lichaam heen. Normaal gesproken is fascia elastisch en in staat om uit te rekken en in te korten als reactie op de bewegingen van het lichaam.

Oorzaken van myofasciale beperkingen kunnen worden veroorzaakt door trauma, ontsteking, chirurgische ingrepen en/of stress. Myofascial release techniek wordt gebruikt om de strakheid en spanning veroorzaakte myofasciale restrictie te behandelen. Dit is een hands-on techniek die een zachte druk op het gebied uitoefent om de fascia te verlengen en de spanning en strakheid in de spier los te laten. Deze techniek kan het bewegingsbereik en de flexibiliteit vergroten. Het kan ook stress verminderen en de spieren ontspannen.

(Sport)massage 

Sportmassage is anders dan andere vormen van massage. Deze massage richt zich op de spierproblemen die uw hond heeft. Het is niet alleen om de pijn te verlichten, maar vooral ook gericht op preventie en om mogelijke blessures in de toekomt te voorkomen

De voordelen van (sport)massage
* Het verbetert de bloedcirculatie

* Hierdoor is er een beter herstel van blessures, ongevallen en ziektes
*
Het zorgt voor een betere spieropbouw
*
Door mobilisatie van gewrichten en losmaken spieren, beweegt uw hond makkelijker
*
Het helpt om het lichaam en psyche van uw hond in een betere conditie te krijgen
*
Het versnelt de afvoer van afvalstoffen in de spier, zoals melkzuur
*
Zorgt voor ontspanning van uw hond en vermindert stress

Cranio Sacraal Therapie

Cranio Sacraal Therapie is geschikt voor alle honden. Ook al je hond geen klachten heeft, heeft je hond hier baat bij. Het oorspronkelijke natuurlijke evenwicht wordt hersteld en versterkt, maar ook hier wordt het zelf genezende vermogen van het lichaam geactiveerd.

In het lichaam zijn verschillende pompen actief: Het hart ervoor dat er bloed door de aderen stroomt en de hersenen pompen het hersenvocht vanaf het hoofd (cranium) via de wervelkolom naar het heiligbeen (sacrum).

Deze pompbeweging wordt ook wel het cranio sacrale ritme genoemd en deze golft door het hele lichaam en beweegt alles mee, van fascia (bindweefsel) om de organen heen tot en met de pezen, botten, spieren en hersenbeenderen. Mensen denken vaak dat de schedel massief is dat hierin geen beweging mogelijk is. Dit is echter niet het geval. De schedel kan ook heel goed behandeld worden met deze zachte techniek.

Medical & Functional Taping

Tapen wordt bij mensen (en paarden) al jaren succesvol ingezet. Onder andere in de sport of bij het herstel van blessures wordt veel gebruik gemaakt van tape. Zo is tape ook goed in te zetten bij honden.

De tape die ik gebruik is speciaal ontwikkeld voor dieren en heeft een anti-allergische lijmlaag. Het ventileert en is huidvriendelijk. Hierdoor kan de tape een paar dagen blijven zitten.

Tape ondersteunt het herstel en lichaamseigen genezing, zonder de bewegingsvrijheid te beperken. De tape heeft een liftend effect op de huid en fascia wat zorgt voor een betere circulatie, minder druk op pijnreceptoren en stimuleert het neurologisch systeem. De tape zorgt daardoor voor pijnverlichting, sneller herstel en een betere beweging.

In principe kunnen alle honden getaped worden, behalve honden met een extreem lange vacht of als honden een hele dikke ondervacht hebben. Via de vacht heeft de tape nagenoeg dezelfde werking als bij ons op de huid. Taping is dan ook een onmisbare aanvulling op de (massage) behandeling, training van de hond of ter ondersteuning van blessures of revalidatie.